Hagyományok csoport:

Keressetek információkat a búcsi Babamúzeumról!

A Kultúráért és Turizmusért Társulás Búcson (Komáromi járás, Fő utca 11) megnyitotta a Népviseletes Babák Házát. A múzeumban mintegy 50 különböző felvidéki népviseletbe öltözött "babacsalád" került kiállításra.

A népviseleteket varrta: Bajkai Csabáné Bielokosztolszky Eszter (1963)                                                                                       Búcs. Az egykori hagyományok felelevenítése óta már 17. alkalommal rendeztek szüreti ünnepséget Búcson.

A szeptember harmadik hétvégéjén tartott ünnepély ezúttal a Csemadok megalakulásának 55. évfordulója jegyében zajlott. A helyi Csemadok éneklőcsoportjának közreműködése mellett megkoszorúzták a Csemadok-emléktáblát, majd a vidám menet énekszóval, tánccal vonult a sportpályára. Elől léptettek a lovasok, majd a népviseletbe öltözött óvodások, iskolások következtek. Látványos volt a Sissy mazsorettcsoport menetelése, a Kesztölci Pávakör és a helybéli éneklőcsoport tagjai népdalokat énekeltek, a Megyer néptáncegyüttes táncosai pedig meg-megálltak, hogy zenészeik által kísérve táncra perdüljenek.

A sportpálya előtt a „kisbíró” kihirdette, hogy ezennel kezdetét veszi a szüret. Úgy tűnik azonban, többen nem vártak eddig, hiszen a felállított sátraknál már jófajta murcit kínáltak. 

Idős férfi fekete alsó ujjasban, ingben, posztómellényben, vászongatyában
Idős asszony nagyráncú szoknyában és ujjasban
Fiatal férfi  : fehér alsó ujjasban, posztó mellényben, zsinóros magyar nadrágban
Legény fehér ingben, priccsesnadrágban, regrutakalapban
Leány ráncolt ünneplő selyemszoknyában, ujjasban, hajában masni
Gyerek puncás szoknyában (egységesen hordták a fiúk és a lányok) 

Gina és Niki

https://youtu.be/Qk7FW4Cxw1c